5. Uluslararası KOP Bölgesel Kalkınma Sempozyumu Başladı

5. Uluslararası KOP Bölgesel Kalkınma Sempozyumu Başladı
5. Uluslararası KOP Bölgesel Kalkınma Sempozyumunun açılışı çoşkulu bir törenle gerçekleştirildi.

Bu yıl beşincisi düzenlenen sempozyuma Konya Valisi Yakup Canbolat, Konya Milletvekili Prof. Dr. Mehmet Babaoğlu, KTO Karatay Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bayram Sade, KOP Bölgesel Kalkınma İdaresi Başkanı İhsan Bostancı, Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Akgül, Necmettin Erbakan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Şeker, Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muhsin Kar, Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cumhur Çökmüş, Kırıkkale Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ekrem Yıldız, Bozok Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Salih Karacabey ve Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mazhar Bağlı’nın yanı sıra çok sayıda öğrenci katıldı.
Sempozyumun açılış konuşmasını yapan Konya Valisi Yakup Canbolat düzenlenen etkinliğin hayırlı olmasını dileyerek, “UNIKOP bu senede de yenilenebilir enerji, tarımsal ve kırsal kalkınma gibi temalar etrafında çalışmalar yürütecek. Ülkemiz gelişen ve dinamikleşen bir ülke haline geldi. Artık beyin göçü veren değil, beyin göçü alan bir Türkiye’yiz. Etkinliğin düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkür ederim.” dedi. 
Konya Milletvekili Mehmet Babaoğlu ise kırsal kalkınma olmadan milli kalkınmadan söz edilemeyeceğini belirterek, “Kırsal kalkınmaya vurgu yapmamız demek, Orta Anadolu’yu şahlandırmak demektir. Bu gayretle bölgesel ve millî kalkınmada emeğimizi her daim ortaya koymalıyız. Kırsalda hayatı kolaylaştırmalı, altyapıyı düzeltip göçü engellemeliyiz. İnsanları kırsaldan uzaklaştırmak yerine kırsalda tutmalıyız.” şeklinde konuştu. 
KTO Karatay Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bayram Sade ise açılış konuşmasında şu ifadelere yer verdi: “Türkiye olarak tarımda lider ülkelerden biriyiz. KOP çalışmaları ile Konya bölgesini yeni bir Marmara Havzası hâline getirmeliyiz. Bu süreçte de kalkınmanın lokomotif yeri olan üniversitelerin, gelişmenin önemli aktörleri olduğunu bir kez daha hatırlatmak istiyorum. Sempozyumda, bölgemizin kalkınması açısından ortaya güzel işler çıkacağına tüm kalbimle inanıyorum.”
KOP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı İhsan Bostancı ise sempozyumda projenin içeriği hakkında bilgi verdi. Bostancı,  UNIKOP’un nitelikli kalkınmanın yanı sıra bölgede istihdam ve hızlı yükselişi de amaçladığını söyleyerek, “UNIKOP olarak 11 üye üniversitemiz var. Kalkınmayı amaçlayan bizler üniversitelerimizin, öğrencilerimizin ve öğretmenlerimizin katkısı olmadan başarılı olamayız. Güçlü ve kalkınan bir Türkiye için ortak çalışmalı ve ortak duyguları yaşamalıyız.” şeklinde konuştu. 
Açılış programı, plaket takdiminin ardından misafirlerin “Şehitler Dile Geldi” sergisini gezmesiyle sona erdi. 
Sempozyum, 300 bildiri ve 300 poster sunumu iki gün boyunca devam edecek.