3 milyon emeklinin maaşı zamlanacak

3 milyon emeklinin maaşı zamlanacak
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı emekli maaşları arasındaki ücret farkının giderilmesi için çalışma başlattı. Düzenleme ile 2000den önce emekli olan 3 milyon kişinin maaşı zamlanacak.

Çalışma Bakanı Ömer Dinçer, ‘emekli aylıklarının intibakının sağlanması’ konusunda yeni bir çalışma başlattı.

 

 

Yürütülen çalışma, SSK, Emekli Sandığı ve Bağ-Kur emeklileri arasında maaş farklılıklarını giderilerek, şu anda 620 lira olan en düşük emekli aylığının 900 liraya çıkarılmasını öngörüyor. Üç milyon emekliyi ilgilendiren tasarıyla üst gösterge tablosundan aylık veya gelir alanların intibakları, kademelere göre yükseltilecek. İşçi emeklilerini sevindiren çalışma, emekli aylıklarının tüm emekliler için eşitlenmesini içermiyor.

 

 

TASARI BAKAN DİNÇER’E SUNULACAK

 

 

Kurumun yapacağı çalışma gerekçesi ve maliyetiyle Bakan Ömer Dinçer’e sunulacak. Çalışmaya nihai şeklin verilmesiyle konu Bakanlar Kurulu gündemine getirilecek. İntibak Yasası olarak adlandırılan çalışma konusunda daha önce yapılan hesaplamada 4 milyarlık fatura çıkmıştı. IMF ile pazarlık konusu da olan İntibak Yasası konusundaki yeni çalışma emeklileri umutlandırdı. Türkiye İşçi Emekliler Derneği (TİED), emekli aylığı belirlenmesinde zaman içerisinde değişen uygulamaların mevcut aylıklara yansıtılması halinde emekliler lehine ortaya çıkacak durumu bir örnekle ortaya koydu. 7 bin 239 gün tavandan prim ödeyip 25 yıl çalışmayla 1996’da emekliliğe hak kazanan ve halen 778.93 lira aylık alan TİED Teşkilatlanma Sekreteri ve Erzurum Şube Başkanı Enver Ağcakale, SGK’dan aynı çalışma süresi ve prim ödeme gün sayısıyla bugün emekli olsa kendisine ne kadar aylık bağlanacağını öğrenmek istediğini söyledi.

 

 

ÇALIŞMA BİZİ UMUTLANDIRDI

 

 

İntibakları yapılmadığı için 2000 öncesi emeklilerin aylıklarının bugünkü aylıklara göre son derece düşük kaldığını vurgulayan Ağcakale, aynı çalışma ve prim ödeme koşullarıyla bugün emekli olsa bin 695 lira aylık alacağını öğrenince adeta şoke olduğunu belirtti. Ağcakale “Sayın Çalışma Bakan’ımızın bir çalışma başlatmış olması bizleri umutlandırmıştır. Umarız 17 yıldır beklenen yasa çıkar ve emeklilerin mağduriyeti giderilir” dedi.