18 Ton Kayısıda Akdeniz Sineği Bulundu İddiasına İhracatçılardan Tepki

18 Ton Kayısıda Akdeniz Sineği Bulundu İddiasına İhracatçılardan Tepki
Rusya Tarım Ürünleri Denetim Dairesi’nin, "Türkiye kökenli 18 ton kayısıda Akdeniz sineği bulundu" açıklamasına Türkiye’nin sofralık kayısı ihtiyacının yüzde 85’ini karşılayan ve yılda 35 bin ton kayısı ihraç eden Mut ilçesinden tepki geldi.

Mut Yaş Meyve ve Sebze Komisyoncuları Derneği Başkanı Mehmet Ali Acar, yaptığı açıklamada, haberlerin asılsız olduğunu söyleyerek, "18 ton kayısının Akdeniz sineği bahanesiyle gümrükten iade edildiği haberi kesinlikle yanlış ve yalandır. Biz bugün 29’unda değil 30’unda olmak suretiyle hızlı bir şekilde kayısı ihraç etmekteyiz. Halimizde bu kompleks içerinde bulunan bütün komisyoncular, ihracatçılar en az 16 tane ihracatçı firmaya ihracat yapmak üzere kayısı satmaktayız. Bu haberlerin ticareti durdurmak amaçlı yapılmış olduğunu göz önünde bulunduruyoruz. Çünkü bizim bölgemizde üretilen ürünlerde kesinlikle ve kesinlikle Akdeniz sineği bahis değildir. Bu ürünlerimiz İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından denetlendi, tahlilleri yapıldı. Böyle bir kalıntı dahi olmamak suretiyle tahlil sonuçları elimizde bulunmaktadır. O yüzden bugün Rusya’nın Kuban bölgesinden 4 tane stajyer müfettişinin vermiş olduğu yalan haber bizi etkilememektedir. Biz bu yalan habere itibar etmemekteyiz" dedi.

Günlük 200 ton civarında halden kayısı ihraç edildiğini belirten Acar, "İhracatçılarımızla bu konuyu görüştüğümüz zaman öyle bir şey olmadığını ve alımların devam ettiğini söylüyorlar. Kesinlikle bu haber asılsızdır" diye konuştu.

Yaklaşık bir aydır Mut ilçesinde kayısı alışverişi yaptıklarını ifade eden ihracatçı Cihan Mersin ise, "İhracatımızı Rusya’ya yapmaktayız. Kayısılarda herhangi bir sıkıntı yok. Biz 1 aydır kayısı gönderiyoruz. Hiçbir tırımız geri dönmedi. Hiçbir şekilde kalıntıya rastlanmadı. Mallar da çok kaliteli, düzgün, güzel biz çok memnunuz. Pazarımız ve satışlarımız çok iyi. Hiçbir problem yoktur. Bugün bir haber ajansının ’kayısıda Akdeniz sineği’ haberini duydum. Bu haber yalandır asılsızdır. Hiçbir şekilde doğru değildir" dedi.

Kayısı ihracatını Rusya’ya yapan ihracatçı Atilla Senvar ise, “Akdeniz sineğinin bu kayısıların neresinde olduğunu bana göstersinler. Kayısıda böyle bir şey yok” diyerek tepki gösterdi.