1.500 Çocuk aynı anda Dişini fırçaladı

1.500 Çocuk aynı anda Dişini fırçaladı
Kemal kaynaş stadyumunda toplanan bin 500 çocuk aynı anda diş fırçaladı
Sağlık Bakanlığı ve Karaman İl Sağlık Müdürlüğü ile ortaklaşa düzenlenen “Fırçalar Çantada Dişler Yolunda”ʹprojesi kapsamında bir araya gelen bin 500 çocuk aynı anda dişlerini fırçaladı.
Program kapsamında ellerinde Türk bayrakları ile Kemal Kaynaş Stadyumuna gelen yaklaşık bin 500 ilköğretim birinci sınıf öğrencisi ilk olarak stadyumun çimlerinde Türkiye haritası oluşturdu. Daha sonra sağlık ekipleri tarafından çocuklara tek, tek diş jeli ve diş fırçası dağıtıldı. Projenin mimarlarından Kırıkkale Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Çoruh Türksel Dülgergil, Fırça ile flor jel uygulamasının yeni bir yöntem olmamakla beraber, 1960 ve 1970 yıllarda bazı Avrupa ülkelerinde özellikle çocuklar arasında gecikmiş bir fırçalama alışkanlığını oluşturabilmek için rutin olarak uygulandığını söyledi.
 
Bu uygulamanın yılda 4 defa sınıf ortamında çocukların flor Jel ile ağızlarını fırçalaması olduğunu ifade eden Dülgergil, ʹʹBu uygulamayı başta Kırıkkale olmak üzere 1997 yılından buyana 21 ilde uyguluyoruz. Bu yöntemle hem yeni çıkmaya başlayan daimi dişleri koruyoruz, hem de çocuğa geç kalınmış diş fırçalama alışkanlığını kazandırmaya çalışıyoruz. Tüm Türkiyeʹye Türkiyeʹde çocuklar dişlerini fırçalıyor, dişler sağlıklı mesajını vermek, bu programın hedeflerini duyurmak için bu programın bir ayağını çocuklardan oluşan Türkiye haritası içinde yaptık. Bu programı biz 4 ay önce İstanbulʹda planlamıştık. Fakat bazı aksilikler nedeniyle yapamadık. Karamanʹda en güzel şekilde bu organizasyonu gerçekleştirdi. Anadoluʹnun neresinde olursanız, olun çocuğumuz bizim çocuğumuz. Sağlığımız bizim sağlığımız. Şayet sağlık ağızdan başlıyorsa, ufak yaştan itibaren, ağız diş sağlığı alışkanlığını verebilirsek çocuklarımız sağlıklı olur. Bin aşkın çocuğumuz bir elinde fırça bir elinde Türk bayrağı ile Türkiyeʹnin buna ne kadar ihtiyacı olduğunu istenirse neler yapılabileceğini bize gösterdiler diye konuştu.
 
Karaman İl Sağlık Müdür Âdem Kucurʹda projenin bu ayağının 23 Nisan arifesine getirilmesi ile çocuklara bir hediye vermek istediklerini belirterek uygulamaların yıl boyunca devam edeceğini belirtti.