132 ŞEHİT İDDİASI

132 ŞEHİT İDDİASI
KCKda avukatlara BÜYÜK GÖZALTI
TERÖR örgütü PKK’nın gizli şehir yapılaması olduğu belirtilen Kürdistan Topluluklar Birliği’ne (KCK) yönelik dün sabah değişik illerde büyük bir operasyon yapıldı. İstanbul, Ankara, İzmir’in de içinde olduğu 16 ilde 50’si avukat, 100’e yakın kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınan avukatların hepsinin, İmralı Cezaevi’nde yatan terörist Abdullah Öcalan ile zaman zaman haftalık olağan görüşmeleri yapan avukatlar olduğu ve bu avukatların, Öcalan’ın talimatlarını örgüte iletmek suçlamasıyla gözaltına alındığı belirtildi.
 
 
‘130 talimatı ilettiler’ iddiası
Abdullah Öcalan’ın avukatı olan 50 kişiden Asrın Hukuk Bürosu’nda görevli 7 avukat ve 1 basın sorumlusu “KCK Önderlik Komitesi yöneticisi oldukları”, diğer avukatlar da “Önderlik Komitesi üyeliği” iddiasıyla gözaltına alındı.
Savcılığın, baskını KCK’ya ait olduğu söylenen sözleşmenin “Önderlik Komitesi” maddesi doğrultusunda başlattığı belirtildi. Savcılık soruşturmada iddiaya göre Önderlik Komitesi’ne bağlı avukatların, İmralı’da yaptıkları görüşmeleri örgütsel talimata dönüştürerek, PKK’nın Öcalan tarafından yönetilmesini sağladıkları ve kendilerinin de örgütü yönlendirdiklerini saptadı.
Öcalan’ın şifreli talimatlar verdiği anlaşıldı.  Öcalan’la yapılan görüşmelerin tutanaklarını da inceleyen savcılık, avukatların Kandil’e gönderdikleri notlarda değişiklikler yaptıklarını ve DTK, KCK gibi yapılanmalara talimat verdiklerini açığa çıkardı. Soruşturma dosyasındaki 130 talimattan bir bölümünün avukatlarca değiştirildiği tespit edildi.
TOLGA ŞARDAN Ankara
 
 
 
Alınak gözaltına alındı
İstanbul’da kızının evinde gözaltın alınan eski DEP milletvekili Mahmut Alınak, “Sözde demokrasi sözde düşünce özgürlüğü. Bunlar gülünç ve komik şeyler” dedi. Kitap yazdığı öğrenilen Alınak’ın Kars’taki evinde de aynı saatlerde arama yapıldığı öğrenildi. Operasyon, Özel Yetkili İstanbul Cumhuriyet savcıları Adnan Çimen ve İsmail Tandoğan’ın yürüttüğü soruşturma kapsamında yapıldı.
İstanbul Beyoğlu’nda bulunan Asrın Hukuk Bürosu, Özgür Gündem gazetesi merkez bürosu, Demokratik Modernite dergisi ile çok sayıda avukatın bürosunda arama yapıldı. Öcalan’ın avukatları Cengiz Çiçek, Özgür Erol, Mehmet Sani Kızılkaya, Mustafa Eraslan ve Fırat Aydınkaya’nın evinde de arama yapıldığı belirtildi. Gözaltına alınalar arasında “Aponun İmralı Günlüğü” isimli kitabın yazarı Cengiz Kapmaz’ın da bulunduğu kaydedildi.
 
Erdoğan işaret etti
Avukatların, Avukatlık Yasası uyarınca, Emniyet’te ifade vermeyecekleri ve İstanbul Adliyesi’ne sevk edilecekleri öğrenildi.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, daha önce yaptığı açıklamada, “Asrın Hukuk Bürosu diye bir yer var. İmralı’nın avukatları bu büroya bağlı. Sürekli avukat değiştiriyorlar. İmralı’ya tek avukat gitmiyor. İmralı’ya giden avukatlar bir şekilde Kandil ile İmralı arasında kontak kuruyor. Son zamanlarda bu görüşmeler olmuyor. Birkaç aydır iletişimin kopuk olma sebebi bu” demişti. Diyarbakır’da bugün kadar 6’ncısı yapılan operasyonda 35 kişi gözaltına alındı.
Diyarbakır, Batman ve Şırnak’ın İdil ilçesinde sabah erken saatlerde aralarında BDP ilçe başkanları, parti yöneticileri ve daha önce Abdullah Öcalan’ın avukatlığını yapan Diyarbakır Barosu’na kayıtlı Fuat Coşacak, Nuri Demir ve Baran Pamuk’ın da bulunduğu birçok yere baskın yapıldı. BDP Diyarbakır Milletvekili Emine Ayna, olayı öğrenince Bağlar ilçe binasına geldi ve aramaları izledi. Ayna, arama ve gözaltıları 1980 öncesi askeri darbe görüntülerine benzetti ve “Yaşananlar, Erdoğan’ın siyasi ve askeri darbesi” dedi. Diyarbakır Baro Başkanı Mehmet Emin Aktar, 3 avukatın evinde arama yapıldığı ancak bu sayının 7 veya 8’e çıkabileceğini söyledi.
Bursa’daki operasyonda Öcalan’ın avukatlığını yapan Ayşe Batumlu ve Mehmet Deniz Büyük’ün evlerinde ve bürolarında polis arama yaptı.
Batman kent merkezinde avukat Mehdi Öztüzün’ün evine baskın düzenlendi. 2 hafta önce BDP’nin olağan kongresinde İl Başkanı seçilen Mehdi Öztüzün gözaltına alındı.
İdil’de de gözaltına alınan Hakzan Sadak ve Veysel Vesek adlı 2 avukatın evine eş zamanlı baskın düzenlendi. Sadak’ın, Siirt Bağımsız Belediye Başkanı Selim Sadak’ın oğlu olduğu ve Vesek ile birlikte çeşitli tarihlerde Abdullah Öcalan’ın avukatlığını yaptığı öğrenildi.
 
Akdeniz’de de baskın
16 ile yayılan operasyonda Mersin’de de Avukat Bedri Kuran’ın evi ve otomobili arandı ve arkasından da gözaltına alındı. İzmir ve Denizli’de de  4 kişi gözaltına alındı. Öcalan’ın avukatlarından Aydın Oruç’un gözaltına alındığı öğrenildi. Kocaeli’de de çoğunluğu üniversite öğrencisi 15 kişi gözaltına alındı.
İzmir Barosu’na kayıtlı avukatlardan Nezahat Paşa Bayraktar da İstanbul’dan gelen ekibe teslim edildi.
BDP İl Başkanı Ömer Önen, Bağlar İlçe Başkanı Ali Yüce, Bağlar Belediye Başkan Yardımcısı Derya Tamriş, il meclis üyeleri Fatma Kızılkan ve bazı parti yöneticilerinin gözaltına alındığı öğrenildi. Siirt’te de avukat Şakir Demir ve Mehmet Sabır Taş’ın ev ve işyerleri arandı.
Şanlıurfa’da Öcalan’ın avukatlarından Cemo Tüysüz gözaltına alındı. Iğdır’da, Öcalan’ın avukatlığını yapan Iğdır Barosu avukatlarından Şaziye Önder gözaltına alındı. Ankara’da da gözaltına alınan bir avukatın İstanbul’a gönderileceği bildirildi.
 
 
 50 Avukat gözaltında
Asrın Hukuk Bürosu’na bağlı avukatlar İbrahim Bilmez, Cengiz Çiçek, İrfan Dündar, Ömer Güneş, Emran Emekçi, Hatice Korkut, Faik Özgür Erol, Cengiz Kapmaz, Sabahat Zeynep Arat, Sıddık Bal, Hüseyin Karsu gözaltına alındı. Operasyonda gözaltına alınan diğer avukatlar ise şunlar: Asya Ülker, Aydın Oruç, Bedri Kuran, Baran Pamuk, Mehmet Bayraktar, Mehmet Deniz Büyük, Nezahat Paşa Bayraktar, Osman Çelik, Sabahattin Kaya, Serkan Akbaş, Mehmet Nuri Deniz, Cemal Demir, Cemo Tüysüz, Davut Uzunköprü, Doğan Erbaş, Erdal Safalı, Ergün Canan, Fırat Aydınkaya, Fuat Coşacak, Hakzan Sadak, Hüseyin Çalışcı, Mehmet Sabır Taş, Mehmet Sani Kızılkaya, Mehmet Ayata, Mensur Işık, Meral Atasoy Atan, Mizgin Irgat, Muharrem Şahin, Muhdi Öztüzün, Mustafa Eraslan, Nevzat Anuk, Servet Demir, Şakir Demir, Şaziye Önder, Ümit Sisligün, Yaşar Kaya, Yalçın Sarıtaş, Ayşe Batumlu, Veysel Vesek.